Fény – avagy kezdjük az elején

A fény végeredményben elektromágneses sugárzás, melyet jellemezhetünk részecskék sokaságaként (fotonok) vagy hullámként is. Amennyiben most nem kívánunk a kvantummechanika mélységeibe ereszkedni, érdemes utóbbihoz ragaszkodni. Ennek megfelelően a fény legfontosabb tulajdonsága a hullámhossz lesz, mely meghatározza pontosan milyen színt érzékelünk. Az emberi szem körülbelül a 390 és 750 nanométeres hullámhossz közé eső sugárzást képes érzékelni, ez alatt található az UV – ismertebb nevén az ultraibolya – sugárzás, a röntgensugarak, a gamma-sugárzás, illetve 750 nanométer fölött beszélhetünk infravörös sugárzáról, mikrohullámról és általában rádióhullámokról.

A LED világítás idevágó előnye, hogy felhasználás céljától függően szabályozhatjuk a kibocsájtott fény hullámhosszát. Ez akkor válik igazán hasznos tulajdonsággá, ha növénytermesztésre adjuk a fejünket, mivel a növények csak bizonyos hullámhosszú fényt képesek felhasználni a fotoszintézis során.

Fényáram – ennyire lesz világos

A fényárammal a fényt kibocsájtó test által sugárzott teljesítmény emberi szem számára is látható hányadát szoktuk jellemezni. Mértékegysége a lumen. A hagyományos izzók esetében általánosságban a következőképp számolhatunk: az izzó minden wattja körülbelül 10-15 lumen fényáramot jelent. Ez a számítás azonban nem állja meg a helyét a LED égők esetében, mivel teljesen más technológiával állunk szemben. Amíg a hagyományos égők fogyasztása javarészt az izzószál hevítésére megy, a LED lámpák aránylag alacsony feszültségen is képesek működni, mivel működésük az áram alá helyezett atomok szabad elektronjainak pályaváltásán alapul. Ebből adódik, hogy LED világítás vásárlásakor mindenképp érdekes a lumen értékeket is figyelni, nem csak a fogyasztást.

Színhőmérséklet – így fogjuk magunkat érezni

A színhőmérséklet kifejezés elsősorban a hagyományos izzószálas égők korához köthető, amennyiben ezek esetében ténylegesen valamilyen fizikailag mérhető hőmérsékletről beszélhetünk. Ezzel el is jutottunk a színhőmérséklet egy szemléletes interpretációjához. Ha láttunk már égőt lassan elhalványulni, a színhőmérséklet változását is tapasztaltuk. Ahogy az izzó alacsonyabb hőfokon kezd izzani, a kibocsájtott fény melegebbnek hat. Mivel – ahogy azt az előbbiekben már említettük – a LED lámpákban ilyen jellegű hőjelenségek nem lépnek elő, ezekben az esetekben valójában korrelált színhőmérsékletről beszélhetünk. Ettől függetlenül mindkét esetben kelvinben szokás megadni a színhőmérsékletet.

A megfelelő színhőmérséklet megválasztása azért is különösen fontos tényező, mert nagyban befolyásolhatja közérzetünket. A melegebb árnyalatok segítenek relaxálni, pihentetik a szemet és nyugtató hatással bírnak, ezzel szemben a hideg színek segítik a koncentrációt, viszont jobban fárasztják szemünket. Valójában ezt tapasztaljuk akkor is amikor a számítógép monitor előtt töltött órák után irritáltnak érezzük szemünket. Ha életvitelszerűen, foglalkozásunkból adódóan töltünk hosszú órákat számítógép előtt, mindenképp érdemes alacsonyabb színhőmérsékletre állítani monitorunkat.

Ha épp az otthoni világításrendszert tervezgetjük, mindenképp érdemes fentiek alapján válogatni. A hálószobába értelemszerűen a melegebb árnyalatok passzolnak, míg a konyhába vagy a fürdőszobába bátran elhelyezhetünk kifejezetten hideg fénnyel bíró égőket. De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme néhány viszonyítási pont:

  • Gyertya: 1900 K
  • Háztartási izzólámpa: 2800 K
  • Stúdió világítás: 3200 K
  • Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K
  • Átlagos napfény, vaku: 5600 K
  • Napos idő, árnyékban: 6000 K
  • Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
  • Borult, ködös idő: 10 000 K

Fényhasznosítás – ennyire hatékony

Fényhasznosításként tartjuk számon a kibocsátott fényáram és a felvett villamosenergia, vagyis a lumen/watt hányadost. Valamivel hétköznapibb módon fogalmazva, egy adott égő fényhasznosítása mutatja meg, milyen hatásfokon működik a kiválasztott berendezés. Ha pénztárca kímélő megoldást keresünk, a fényhasznosítás az egyik olyan mutató, mely sokat segíthet az eligazodásban.

Minden más – minden más

Ahány felhasználási terület, annyi új tényező. Ebben a gyors összefoglalóban megpróbáltuk összeszedni azt a pár fogalmat és összefüggést, melyek ismerete szinte minden esetben elengedhetetlen. Ezzel együtt nem csak elképzelhetőnek tartjuk, biztosra is vesszük, hogy megválaszolatlanul hagytunk fontos kérdéseket. Ha sejtésünk beigazolódni látszik, ne habozzon felkeresni ügyfélszolgálatunkat, és személyre szabott tájékoztatóval segítjük döntéshozatalát.