A COB LED a korábbi SMD, illetve power LED technológiával készült eszközökhöz képest jóval többet tud nyújtani. Míg a régebbi típusoknál gyakori hiba volt az individuális LED-ek zsúfoltsága miatt fellépő túlmelegedés, – amit a hátlap lett volna hivatott elvezetni – az új gyártási eljárás következtében a COB LED-eknél ez már nem jelent problémát, hiszen a chipek nagyobb modulok esetében az alaplapon, kisebb méretű paneleknél pedig a tokozás felületén kapnak helyet. Ez az eljárás biztosítja, hogy a hő hatékonyabban tudjon távozni, így nem fordulhat elő esetleges repedés vagy kiégés a LED-panelen.

A hővezetés problémájának megoldása mellett az is a COB LED-ek élettartamának hosszabbítását segíti, hogy hasonlóan más LED-es eszközökhöz, az energiafelhasználás ennél az eszköznél is alacsony. Az üzemidőt tekintve a COB LED is eléri az egyéb LED-es eszközöknél megszokott értéket, ami akár 50.000 üzemóra is lehet, így biztosak lehetünk benne, hogy az így kialakított világítás hosszú távon szolgálja majd a céljainkat.

Teljesítményüket tekintve a COB LED-ek nagy fényerőt nyújtanak, hiszen arra célra tervezték őket, hogy kis felületen is megfelelő világítást biztosítsanak. Azonban érdemes megjegyezni, hogy amikor felkapcsoljuk a világítást, valamivel erősebb a fényük, mint nagyjából fél órával később, ami abból adódik, hogy a LED-ek hidegen mindig jobb fényhasznosítással bírnak, mint üzemi hőmérsékleten. Azonban, ha megbízható gyártók minőségi termékeit választjuk, nem ér minket meglepetés, hiszen a feltüntetett értékek azt a fényáramot jelzik, amik az üzemi hőmérséklet beállása után elvárhatunk, így eszerint választhatunk.

Mivel ezt a típust főleg olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol erős fényre van szükségünk, ezért nem elhanyagolható a fényhasznosítás kérdése sem. A COB LED-ekre általában a 93lm/W-tól egészen 161lm/W-ig terjedő fényhasznosítás jellemző, így igényeinknek megfelelően választhatunk közülük.

Hol érdemes tehát COB LED-et használni?

Ezek a LED-típusok alapvetően azzal a céllal készültek, hogy kisebb felületen nagyobb teljesítmény elérésére legyenek képesek. Ebből adódóan olyan helyen érdemes használni őket, ahol fontos a nagy fényerő és hogy a fény irányítható legyen. Emiatt kifejezetten hasznosak lehetnek a különféle LED reflektorok esetében, ahol a nagy fényáram elsődleges szempont. Emellet az SMD 5630-as LED-szalagok, illetve a LED-lámpák esetében is érdemes fontolóra venni, hogy COB LED-et válasszunk, hiszen a LED-szalagok változatossága sok lehetőséget rejt magában, a LED-lámpák esetében pedig a fényerő mellett az is szempont, hogy az eszköz élettartama a lehető leghosszabb legyen.

Ahol viszont kiemelkedően jól hasznosítható a COB LED technológia, az az ipari terület, mint például a csarnokvilágítás, illetve azok a helyek, ahol különösen fontos, hogy a tárgy, amit megvilágítunk ne sérüljön a rá irányított hő, illetve az UV-sugárzás következtében. Ezek a területek pedig elsősorban a galériák és múzeumok tárlatai, ahol a műtárgy épsége elsődleges szempont, hiszen a túl erős UV-sugárzás és a hő könnyedén kárt tehet egy festményben vagy régészeti leletben.

Az ipari- és csarnokvilágítás esetében a nagyobb, modern gyártók szinte kizárólag COB LED-es megvilágítást alkalmaznak, hiszen a nagy belmagasság következtében olyan világítótestekre van szükségük, amelyek elég nagy teljesítményt képesek elérni ahhoz, hogy az egyes munkafolyamatokhoz megfelelő világítást biztosítsanak.

Emellett az is előnyös választássá teszi a COB LED-eket, hogy a nagyobb csarnokok esetén ezek a világítótestek legtöbbször fel vannak függesztve, ez azonban jelentősen megnehezíti az esetleges izzócserét. A COB LED-ek esetében ezen probléma felmerülésének a lehetősége jelentősen megritkul, hiszen a hosszú élettartam és a kiemelkedő minőség miatt ritkábban fordul elő, hogy szükségessé válik az egyes chipek, vagy akár az egész világítás cseréje. Az egyes fényforrások akár évekig is kifogástalanul üzemelnek, minden különösebb karbantartás nélkül.

COB LED otthon

Azonban a COB LED-del működtett világítás az otthoni környezetben is jó szolgálatot tehet. Elsősorban olyan területen érdemes alkalmazni ezt a technológiát, ahol fontos szempont a fényerő és hosszú élettartam, valamint abban az esetben is jó szolgálatot tehetnek a COB LED-es világítási megoldások, ha a megvilágítani kívánt terület nehezen elérhető. Ez lehet akár nagy belmagasságú szobák mennyezet-világítása, amely az egész szobát beragyogja, de túl magasan van ahhoz, hogy olyan világítást alkalmazzunk, amelyben néhány havonta cserélni kell az izzót.

A ház más pontjain is használhatunk COB LED-es világítást, például a kertben, ahol lényeges a nagy fényerő és az, hogy ez a fény irányítható legyen. Ha emellett a megoldás mellett döntünk, érdemes figyelembe venni a kültéri viszonyokat, vagyis azt, hogy mennyire érik a világítótestet a természeti erők. Amennyiben olyan helyen kívánjuk alkalmazni a paneleket, ahol nagyobb eséllyel éri őket eső, vagy esetleg a lakóhelyünkön gyakoribb a párás idő, mindenképpen olyan panelt válasszunk, ami IP védettséggel rendelkezik, így elkerülhető a meghibásodás.

A COB LED-ek tehát sokféleképpen használhatók, de bármelyik megoldás mellett döntünk is, bízhatunk abban, hogy az így kialakított világítás nagy teljesítménye és a hosszú időtartam következtében hosszú távon is megtérülő befektetést és minőségi döntést hoztunk.