1. LED a baktériumok ellen

Kutatások kimutatták, hogy ha az élelmiszerüzletek csemegepultjait LED technológiával világítják meg, a termékeken jelentősen kisebb mértékben szaporodnak a baktériumok. Értelemszerűen ez elsősorban a zöldséges, hús vagy sajt pultok esetében igazán érdekes, de ha növénytermesztésre adjuk a fejünket, akkor is jó érv lehet a megfelelő növénytermesztő LED lámpák mellett. 

2. Korai kezdetek

A látható fényt kibocsájtó LED egy bizonyos Nick Holonyak találmánya. Nick a Generali Electric cég alkalmazottjaként tette meg felfedezését, 1962-ben. Érdekes, hogy már a hatvanas években rendelkezésre állt az a technológia, ami csak az elmúlt évtizedben került a piaci figyelem középpontjába. Ennek hátterében természetesen a teljesítmény fejlődése áll, a korai LED lámpák még meg sem közelítették azt a fényerőt, ami napjainkban már elérhető. 

3. Aranyat érő kék LED

A kék fényt kibocsájtó LED Shuji Nakamura találmánya, aki azonban csak egy 200 dolláros prémiumot kapott a Nichia vállalattól felfedezéséért. Összehasonlítás gyanánt azt mondhatjuk, hogy a vállalat mindeközben annyi pénzt csinált a technológiából, ami Dagobert bácsi széfjében sem férne el. Végül Nakamura 2001-ben eszmélt, bírósági úton rekord összegű 8.1 millió dollárt ítéltek neki – minden jó, ha a vége jó. 

4. Energiafelhasználás

A hagyományos, jelelmzően valamilyen izzó testen alapuló világítástechnikai megoldások a felhasznált energia 9-10%-át hasznosítják fény formájában. Ezzel szemben a LED közel 90% hasznosítására képes. Talán fölösleges is ecsetelni, hogy ez milyen pozitív elmozdulást jelenthet havi költségvetésünkben, akár otthoni, akár ipari felhasználásról van szó. 

5. Az első lépések

Manapság a világítástechnikai gyakorlatilag a felhasználás teljes spektrumában igyekszik lecserélni a hagyományos izzós lámpákat különböző LED megoldásokra. Ennek a folyamatnak az első lépése 1987-re tehető, amikor elsősorban a közlekedési lámpák, féklámpák és jelzőfények reformja zajlott. 

6. Így spóroljunk karácsonykor

Ha az Amerikai Egyesült Államok egészében a karácsonyi díszvilágítás 50%-át LED technológiára cserélnék, a megtakarítás közel 17.2 milliárd dollárra rúgna. 

7. LED a rovarok ellen

Ha a kedves olvasó rendelkezik erkéllyel, verandával, vagy csak álldogált már éjszaka mások verandáján, erkélyén, akkor pontosan tudja, hogy az ilyesminek első pillantásra megkerülhetetlen tartozékai a fényre jövő rovarok. Ez azonban csak a hagyományos égők esetében van így. Ennek az az oka, hogy a hagyományos izzók nagyon nagy mértékben bocsájtanak ki ultraviola és infravörös sugárzást, aminél gusztusosabb meghívót keresve se találhatnánk a rovarbálba, ezzel szemben a LED nem vonzza őket.

8. Azonnali rendelkezésre állás

Szemben a hagyományos izzókkal és halogéncsöves megoldásokkal, a jobb minőségű LED lámpák gyakorlatilag a felkapcsolást követő pillanatban elérik teljes fényerejüket. Ez szorosan összefügg azzal is, hogy előbbiek élettartama jelentősen csorbul, gyakori ki-be kapcsolás mellett. 

9. A LED "piszkálható"

A hagyományos égőket nem véletlenül nevezzük égőknek, amennyiben valóban jelentős hőtermelés mellett biztosítanak fényt. A LED lámpák fényének azonban nincs köze ilyen értelemben semmilyen hőtermeléshez, izzáshoz, így nem is szerencsés őket az égő vagy izzó szavakkal illetni. Túl a szerencsésebb energiafelhasználáson, ez azt is jelenti, hogy bátran hozzáérhetünk LED lámpáinkhoz, nem fogunk harmadfokú égésekkel gazdagodni. 

10. Élettartam a gyakorlatban

Gyakran beszélünk a LED lámpák kiemelkedő élettartamáról. De mit jelent a gyakorlatban, ha egy termék 50.000 óra szolgálatot ígér? Számoljunk:

  • Ha egy LED lámpa a nap minden órájában világít, 6 évig nem kell cserélnünk.
  • Ha egy LED lámpa naponta 8 órát világít, 18 évig nem kell cserélnünk.
  • Ha egy LED lámpa csupán napi 4 órát világít, 36 évig nem kell cserélnünk.

Ez persze csak a száraz matematika, sajnos a tapasztalat az, hogy az egész fényforrást tekintve a meghajtóáramkör alkatrészei azok, amik ezeknél az időknél sokkal hamarabb elöregednek.

11. Újrahasznosíthatóság

Nem elég, hogy a LED technológia alapvetően jobban hasznosítja a felvett energiamennyiséget, de egyáltalán nem tartalmaz sem higanyt, sem más súlyosan környezetszennyező anyagot. 

12. Globális megtakarítás

Az amerikai energiaügyi hivatal számításai szerint, a LED térnyerése következő 20 évben közel 265 milliárd dollárt, és 40 új erőmű megépítését fogja megspórolni, a világítás energiaigényének 33%-os csökkenése mellett. Ebből világosan látszik milyen perspektívát és pozitív jövőképet mutathat a LED technológia.